Vereniging van Eigenaren

Vereniging van Eigenaren

Verduurzaming vereniging van eigenaren - wat, waarom en hoe?

De verduurzaming van de samenleving is in volle gang en steeds meer huiseigenaren willen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) krijgen vaker te maken met verduurzaming. Het verduurzamen van een VvE kan een grote investering zijn, maar verdient zichzelf op lange termijn terug. In dit artikel leggen we uit wat verduurzaming van een VvE is, waarom het belangrijk is en hoe dit het best kan worden aangepakt. Wat is verduurzaming van een VvE? Verduurzaming van een VvE is het verduurzamen van het hele appartementencomplex.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om een verbetering van de isolatie, het kiezen van duurzame energiebronnen en het aanpassen van het klimaatbeheersingssysteem. Het doel is om een complex zo energiezuinig mogelijk te maken. Waarom is verduurzaming van een VvE belangrijk? Er zijn meerdere redenen waarom verduurzaming van een VvE belangrijk is.

Ten eerste draagt het bij aan een beter milieu doordat het energieverbruik afneemt. Ten tweede zorgt verduurzaming van een VvE voor een waardestijging van de huizen in het complex. Potentiële kopers zijn immers steeds vaker op zoek naar een energiezuinig huis.

Ten derde bespaart het de bewoners flink op hun energierekening, zeker als er gezamenlijk wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe kan een VvE het best verduurzamen? Het verduurzamen van een VvE gaat vaak gepaard met grote kosten. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een gefaseerde aanpak. Begin bijvoorbeeld met isolatie of zonnepanelen. Dit zijn investeringen die zich op korte termijn terugverdienen en die het comfort voor de bewoners verbeteren. Daarna kan er worden gekeken naar bijvoorbeeld het aanpassen van de klimaatbeheersing. Het is belangrijk om goed te communiceren met de bewoners en gezamenlijk te beslissen wat de beste aanpak is. Fiscale voordelen Het verduurzamen van een VvE kan ook fiscale voordelen opleveren voor zowel de VvE als de bewoners. Zo is er bijvoorbeeld een subsidieregeling voor isolatie die kan oplopen tot €10.000 per VvE. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de Energiebespaarlening tegen een lage rente.

Conclusie


Verduurzaming van een VvE is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van bewoners. Het is daarom verstandig om samen te werken en te investeren in energiezuinigheid. Door klein te beginnen en samen te beslissen wat de volgende stappen zijn kan het hele complex uiteindelijk worden verduurzaamd. Houd ook de fiscale voordelen in de gaten, deze kunnen het investeren in verduurzaming een stuk interessanter maken voor zowel de VvE als de bewoners.

Energiek-vastgoed